Yleinen

Leikkiläntien vaahterat nyt komeimmillaan

Vaahterat hehkuvat Leikkiläntien varressa. Kaikki sammattilaiset eivät varmaan muista tai ehkä tiedäkään, että puut on istutettu talkoilla vuonna 1995. Sammattiseura täytti tuolloin 60 vuotta.

Puiden istuttamista esitti Sammattiseuran aktiivi, arkkitehti Tuula Mäkinen.

”Leikkiläntielle oli tehty kevyenliikenteenväylä ja sen tieltä oli kaadettu kaikki puut. Tie oli autio, leveä väylä. Ehdotin, että eikö kotiseutuyhdistyksen tehtäviin kuuluisi puiden istutus,” Tuula muistelee.

Idea sai heti tuulta alleen.

”Kaikki työ tehtiin talkoilla. Istutuskuoppia olivat kaivamassa Erkki Saarinen, Heikki Lahtikari, Pentti Partinen ja Raimo Arju. Sammatin vpk kävi kastelemassa puita istutuksen jälkeen”, Tuula kertoo.

Varsinaiseen istuttamiseen osallistui kolmisenkymmentä ihmistä. Talkoolaiset toivat taimet tullessaan. Niitä ei ostettu taimitarhalta, vaan kaivettiin sammattilaisten talojen pihoilta.

”Muistan, että erityisen paljon taimia tuotiin Lönnrot-opiston mailta”, Tuula muistelee.

Hän oli laskenut, että taimia tarvittaisiin kuusikymmentä kappaletta. Tarkoituksena oli nimittäin istuttaa puut seitsemän metrin Leikkiläntien varteen sille osuudelle, jolla on kevyenliikenteenväylä. Loppujen lopuksi taimia istutettiin viisikymmentä. Niistä on nyt jäljellä kolmekymmentäseitsemän. Osa taimista ei lähtenyt kasvuun, osa tuhottiin ilkivaltaisesti.

Leikkiläntien varteen istutettiin nimenomaan vaahteroita tietysti siksi, että vaahtera on Sammatin ”vaakunapuu”. Kuntavaakunassa, nykyisessä kotiseutuvaakunassa on kuvattuna kultainen vaahteranlehti sinisellä pohjalla. Vaahtera viittaa Sammatin suureen poikaan, Elias Lönnrotiin. ’Lönn’ tarkoittaa vaahteraa.

Leikkiläntien vaahteroiden lehdissäkin, kuten melkein kaikissa vaahteranlehdissä on mustia täpliä. Ne ovat vaahterantervatäpläsienen aiheuttamia. Puulle ei ole sienestä haittaa.

Tuula Mäkinen
Leikkiläntien vaahteroiden lehdissä on vaahterantervatäpläsienen aiheuttamia mustia pilkkuja, mutta puuta pilkut eivät vaivaa. Arkkitehti Tuula Mäkinen on iloinen siitä, että runsaat kolmekymmentä vuotta sitten istutetut puut kukoistavat.

Teksti ja kuva: Erja Hinkkanen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s