Yleinen

Kuka oli drogisti Eino Leino ja mihin joutuivat hänen Sammatissa ottamansa valokuvat?

Drogisti Eino Leino. Nimi on komea ja niin on ammattikin – ja vielä kun tietäisi, mitä se tarkoittaa. Eino Leino oli eräs Sammattiseuran perustajajäseniä.

Runoilija Eino Leinosta ei ole kyse, runoilija kuoli vuonna 1926 eikä ainakaan minun tiedossani ole, että hänellä olisi ollut mitään yhteyksiä Sammattiin. Sammattiseura on perustettu vuonna 1935.

Drogisti Leino oli Sammatissa tunnettu hahmo, kertoo Sammattiseuran hallituksen jäsen Reino Rannikko. ”Hänellä ja seppä Perannolla oli tapana kesäisin toimia oppaina Sammatissa vieraileville turisteille”, Rannikko muistelee.

Leino ja Peranto päivystivät kirkon lähistöllä ja kun turistibussi saapui, kilpailivat miehet keskenään kumpi pääsi ryhmän oppaaksi. Nyt puhumme siis 1960-ja 1970-luvuista, jolloin opastoiminta ei ollut niin systemaattisesti järjestettyä kuin nykyisin.

Leinolla oli mökki Enäjärven rannalla. Rannikon mukaan Leino osti Ruokoparman torpasta lohkotun mökin 1930-luvulla. Perikunta on myynyt mökin vuosia sitten.

Sammattiseuran arkistossa olevan virkatodistuksen mukaan Leino oli syntynyt 20.12.1891 Lohjalla, hänet oli rokotettu, hän oli käynyt rippikoulun ja H.P. ehtoollisella ja hän nautti kansalaisluottamusta. Hän asui Helsingin pitäjässä, Staffansbyn kylässä. Kylä tunnetaan nykyisin paremmin nimellä Tapanila.

Leino harrasti valokuvaamista. ”Hän pyöräili vielä vanhoilla päivillään Sammatissa kamera pyöräntarakalla”, Rannikko muistelee. Hän tiesi myös kertoa, että Helsingin kaupunginmuseon kokoelmissa on Leinon valokuvia.

Tutkija Satu Savia Helsingin kaupunginmuseosta vahvistaa tiedon. Museolla on 69 kpl Eino Leinon lasinegatiivia ja niiden aiheet ovat lähinnä Tapanilasta 1950­–1960-luvuilta. Kuvia voi käydä katsomassa täältä.

Museo on saanut Leinon lasinegatiivit vuonna 1970, mutta tarkempia tietoja ei ole kirjattu. Leinon Sammatissa ottamia kuvia Helsingin kaupunginmuseolla ei ole. Niitä ei myöskään ole Lohjan museolla, kertoo kaupunkisisältöjohtaja Eero Ahtela. Leino valokuvasi erityisesti Sammatin vanhoja rakennuksia ja luontoa, kertoi Länsi-Uusimaa-lehti Leinon kuolemasta kertoneessa uutisessa.

Minne mahtoivat joutua Sammatissa otetut valokuvat?

Leino kuoli Kauniaisissa 1.9.1982, hän oli siis kuollessaan 91-vuotias. Leino oli käynyt kauppaoppilaitoksen ja sen jälkeen toiminut liikealalla Helsingissä, aluksi apteekkarien rohdosliikkeessä ja myöhemmin autoalan liikkeen konttoripäällikkönä.

’Drogisti’ viittaa siis apteekkiin. Eräs kaupunginmuseon kokoelmissa oleva kuva on otettu vuonna 1930 Oy Helsingin Apteekkarien Rohdosvaraston katolta. ”Tämä vahvistaa käsitystäni siitä, että drogisti tarkoittaisi apteekkaria”, tutkija Satu Savia toteaa.

 

Drogisti Eino Leino.png
Kuva Sammattiseuran ensimmäisistä säännöistä. Ne oli koottu pieneen vihkoseen, joka annettiin jäsenelle. Allekirjoittajat ovat seuran perustajajäseniä.

Teksti: Erja Hinkkanen

3 thoughts on “Kuka oli drogisti Eino Leino ja mihin joutuivat hänen Sammatissa ottamansa valokuvat?”

 1. Muistan Eino Leinon miehenä, joka ahkerasti kierteli Sammatissa ja tutustui ihmisiin.
  Leino pyöräili kylällä ja poikkesi muitta mutkitta pihaan, haastatteli talonväkeä ja nousi taas pyörän päälle. Kun isäni 1970-luvun alussa raivasi Werlanderintien tonttia, Leino pysähtyi katsomaan työmaata ja kai siinä jotain paikan historiasta juteltiin.

  Drogisti on minulle tuntematon titteli, meillä puhuttiin konttoripäälliköstä. Saksan kielessä Drogist on apteekin koulutettu työntekijä, ehkä proviisoria vastaava, ei kuitenkaan apteekkari.
  Eino Leino oli sykähdyttävä näky. Pitkä, hoikka mies, aina moitteeton valkoinen lyhythihainen paita ja viimeisen päälle prässätyt luonnonvalkoiset puuvillahousut. Musta polkupyörä, sellainen sotilasmallinen, toisessa lahkeensuussa siististi pyykkipoika.

  Sampoyhdistyksellä on ollut kuvakokoelma, jossa lienee myös Leinon otoksia. Kuvat on luovutettu Lohjan museolle jo useita vuosia sitten. Tarkemmin en tunne asiaa.

  Like

 2. Seppä Peranto teki kuparista hienon maljakon kirjailija Mauri Sariolalle. Nyt harmittaa kun en muista kunnansihteerin nimeä joka muotoili Sariolan laiturijupakassa yhtä pyöreän päätöksen kun puheenjohtajan nuija oli.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s