Yleinen

Paksu jää ja sohjo estivät ennätyksen – mutta jääkaruselli pyöri Sammatissa

Kun keksijä Janne Käpylehto sahasi tammikuussa 2017 ensimmäisen jääkarusellinsa Kirmusjärven Arabiansaaren edustalle ei hän aavistanut, että siitä alkaisi maailmanlaajuinen hullutus.

Käpylehto kuvasi jääkarusellin dronella, latasi videon nettiin ja arveli, että sitä katsottaisiin noin 10 000 kertaa ­– videon on nyt nähnyt 500 miljoonaa katsojaa.

Idean karuselliin Käpylehto sai luonnosta.

”Jokeen voi tietyissä olosuhteissa syntyä pyörivä jäälautta itsestään”, hän sanoo.

Suomen Luonto kertoi muutama viikko sitten Suonenjoessa pyörivästä jäälautasta. Juttu löytyy täältä.

Vanhoista lehtileikkeistä Käpylehto on löytänyt tiedon, jonka mukaan jääkaruselleja on sahattu jo sata vuotta sitten, huvin vuoksi silloinkin.

Sittemmin Käpylehto on sahannut noin viisikymmentä jääkarusellia. Sammatin Kirmusjärveen oli tarkoitus sahata sunnuntaina Kalevalan kunniaksi halkaisijaltaan 170-metrinen jääkaruselli, joka olisi ollut maailman suurin, mutta hankalien olosuhteinen vuoksi ennätysyrityksestä luovuttiin. Ennätys on nyt 169-metrinen karuselli Mainessa. Sammatin jääkarusellin halkaisija oli 25 metriä.

”Jään paksuus oli noin 60 senttiä, mutta haastavaa oli se, että jäätä oli kahdessa kerroksessa ja niiden välissä sohjoa”, Käpylehto kuvailee.

Sammattilaiset pääsivät kuitenkin sunnuntainen ihailemaan uutta moottoria. Aiemmin karuselleja on pyörittänyt perämoottori, mutta sunnuntaina karusellin piti liikkeessä Käpylehdon rakentama akkukäyttöinen moottori.

”Se on visuaalisesti mielenkiintoisempi”, hän sanoo.

Janne Käpylehto

Totta.

Sohjossa ja lumessa edennyt piskuinen moottori tuli sunnuntaina kuvatuksi moneen kertaan. Sen kitinä alkoi kuulostaa melkein inhimilliseltä, kuulijasta riippuen kiukkuiselta tai epätoivoiselta.

Jään paksuus epäilytti monia sammattilaisia, mutta Käpylehto on oppinut tuntemaan jäämekaniikka.

”Jään paksuuntuminen voidaan aika luotettavasti laskea kaavalla 2,5 millimetriä per pakkasaste per vuorokausi”, Käpylehto sanoo.

Ennen sahaamista hän käy aina koekairaamassa jään.

Ja itse tapahtuman pelataan varman päälle. Sammatissa 300 tonnia painava jääkaruselli olisi Käpylehdon mukaan kestänyt jopa sadan ihmisen painon, mutta maksimimääränä pidettiin 20 ihmistä.

Teksti ja kuva: Erja Hinkkanen

Lue myös Länsi-Uusimaan juttu (12.2.2019) jääkarusellista tästä>>

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s