Yleinen

Miinan mökki sai uudet ikkunaluukut – yksi asia yhdistää ne Versaillesin linnaan

Kimmo Rahkamaa ja Tuomo Laine mallailevat ensimmäistä luukkua paikalleen. Anne Linnonmaa avustaa.

”Kolme senttiä alemmaksi…, nyt vähän alemmaksi… ja vielä pikkuisen”, Anne Linnonmaa avustaa, kun Kimmo Rahkamaa ja Tuomo Laine asentavat paikoilleen Miinan mökin uusia, puusta valmistettuja ikkunaluukkuja.

Luukkuja on kaikkiaan kolme, niiden tarkoituksena on suojata tienpuolella olevia ikkunoita aurauslumelta. Aiemmin suojana toiminut pleksi rikkoutui viime talvena, minkä jälkeen Linnonmaa ryhtyi puuhaamaan mökin tyyliin paremmin sopivia luukkuja.

Linnonmaa on ollut huolissaan vanhoista ikkunalaseista.

– Ne ovat ainutlaatuiset, tällaista lasia ei saa enää mistään, hän sanoo.

Vuonna 1863 valmistuneen Miinan mökin ikkunalasit ovat puhalluslasia, minkä voi nähdä kun tarkkaan katsoo.

Luukut tiimityönä

Uudet luukut ovat syntyneet tiimityönä: Kimmo Rahkamaa rakensi, Linnonmaa maalasi ja Tuomo Laine hankki luukuille taotut koukut, joiden varassa luukut lepäävät. Luukut nostetaan kesän ajaksi pois, mutta koukut on kiinnitetty ps

Puutyöyrittäjäksi itseään kutsuva Rahkamaa kunnosti viime vuonna Miinan mökissä olevan puisen sohvan. Sohva oli päässyt niin huonoon kuntoon, että siihen piti muun muassa tehdä yksi uusi jalka mallin mukaan.

– Kunnostaminen oli hauska työ, Rahkamaa sanoo.

Rahkamaa on tehnyt myös pieniä puisia tuotteita, kuten terassikiiloja. Terassikiila on pöydänjalan alle laitettava kiila, jonka avulla saa vakautettua keikkuvan pöydän.

– Hyvän mielen lahja, Rahkamaa luonnehtii.

Terassikiila on nikkarointiin erikoistuneen toimittaja, tietokirjailija Esko Kuokkasen idea.

Jos Rahkamaan nimi kuulostaa tutulta, voi se johtua siitä, että hänen vaimonsa, Tea Rahkamaa opettaa Hiiden opistossa kudontaa.

Perfektionistit asialla

Kun on vähän aikaa seurannut Laine-Linnonmaa-Rahkamaa-tiimin työskentelyä, tulee väistämättä mieleen, että perfektionistit (täydellisyyteen pyrkivät) ovat asialla. Rahkamaa on esimerkiksi viistonnut luukkujen päädyt jotta vesi ei jäisi seisomaan, Linnonmaa on maalannut luukut kahteen kertaan sinkkivalkoisella ja sitä ennen käsitellyt ne pellavaöljyllä ja Laine on hankkinut kiinnikkeiksi taotut koukut.

– Hyvään pyritään, mutta priimaa tuppaa tulemaan, Laine vitsailee.

Luukkujen maalaukseen on käytetty ruotsalaisen Allbäckin valmistamaa pellavaöljymaalia.

–  Se on myrkytöntä, hengittävää maalia. Samaa maalia on käytetty esimerkiksi Versaillesin linnan kunnostuksessa, Linnonmaa kertoo.

Tarkka linja jatkuu asentamisessakin. Laine ja Rahkamaa mallailevat luukkuja paikoille vatupassin, mittanauhan ja Linnonmaan avulla ja kun luukku on paikallaan, Linnonmaa pyyhkii siitä nenäliinalla punamullan jäljet.

Lopputulokseen kaikki ovat tyytyväisiä.

– Luukkuihin voisi maalata ikkunaruudut, Rahkamaa ehdottaa leikillään.

Linnonmaa kertoo, että valeikkunoita on maalattu rakennuksiin symmetrian vuoksi. Sellainen on muun muassa Koivikon Kievarin päädyssä.

 

Kimmo Rahkamaa ja Tuomo Laine nostavat viimeisen luukun paikoilleen. Anne Linnonmaa taustalla pyyhkii punamullan jälkiä luukuista.

Teksti ja kuvat: Erja Hinkkanen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s