Sammatti

Sammatissakin on pieni pala funkkista

Werlanderintieltä päin ajaessa Sammatin kirkonkylään, tervehtii kaukaa ensimmäisenä valkoinen omassa jylhyydessään vaatimaton rakennus tulijaa. Se on Sammatin varastorakennus, joka Veikko Kallion kirjan Sammatti Elisas Lönnrotin kotipitäjä (Otava, 2002) mukaan on rakennettu Osuuskaupan pihaan 1930-luvulla.

Rakennus edustaa funktionalistista tyylisuuntaa, jota kansankielellä alettiin kutsua funkkikseksi. Tämän noin kaksikymmenluvun puolivälissä alkanut tyylisuunta pyrki pelkistykseen ja huomioi myös esteettisyyden. Näiden lisäksi suunnittelussa korostettiin tarkoituksenmukaisuutta. Ei siis Sammatissakaan ollut tarpeen tehdä varastorakennusta, jossa olisi ollut ylimääräisiä koristeluita tai härpäkkeitä vailla virkaa. Tästä huolimatta funkkisrakennus saattoi olla kaunis kaikessa yksinkertaisuudessaan kuten Sammatin makasiini puhtaanvalkoisine seinineen ja ruskeine ovineen on.

Suur-Seudun Osuuskauppa sai 2000-luvun puolenvälin jälkeen purkuluvan toiselle varastorakennukselle, joka sijaitsi samaisen tontin pohjoispuolella. Varasto oli jäljelle jääneen kanssa samankaltainen ulkonäöltään.

Tällä hetkellä tämä tyylikäs valkoinen rakennus toimii siinä tarkoituksessa mihin se aikoinaan luotiin eli varastona mm. kesätorin pöydille ja tuoleille. Jos toriaikaan makasiinin jokin osa avattaisiin myös pienelle putiikille (esimerkiksi sammattilaisille käsityöläisille), voisi se olla hauska lisä.

Funkkistyylinen kivinen varastorakennus on osoitettu suojeltavaksi merkinnällä Sr. Tämä tarkoittaa, että rakennus on määrätty säilytettäväksi ja suojeltavaksi. Kiitos tämän, meilläkin on pieni pala funkkista Sammatissa. Onko tämä Sammatin ainoa funktionalistinen rakennus? Sitä en tiedä. 

Tänä kesänä, kun hyvä koronatilanne näyttää sen sallivan, kahvitellaan torilla ja kohotetaan mukia paljon nähneen makasiinin suuntaan. 

Lasten kirjoissa talot iskivät silmää. Ehkä makasiinikin meille.

Teksti ja piirros: Nina Haatio

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s