Itsenäisyyspäivän juhla 6.12.2018

Hannu Mäkelän puhe huipensi itsenäisyyspäivän juhlan Sammatissa

”Kirjallisuus on kansakunnan muisti, runot sen sisimpiä tuntoja”, muistutti kirjailija Hannu Mäkelä puheessaan Sammatin itsenäisyyspäiväjuhlassa.

Mäkelän puhe huipensi itsenäisyyspäivän juhlan, joka järjestettiin Sammatissa koko kylän voimin.

itsenäisyyspäiv 021_ Sam 2018
Juhlapuhujana kirjailija Hannu Mäkelä (kuva Juha Silvanto)

Mäkelä puhui Sampaalassa pidetyssä pääjuhlassa. Ohjelmaan kuului lisäksi Vaahterateatterin runopotpuri, Pietari Savolaisen ja Jasmin Mönkkösen musiikkiesitykset sekä Sammattiseuran puheenjohtaja Paula Eskolan tervehdyspuhe. Juhlan juonsi Minna Pitkonen.

Juhlava, mutta samalla kotoisa ja lämminhenkinen tilaisuus sai sammattilaisilta kiitosta. ”Koin loistavan itsenäisyyspäivän juhlan tänään Sammatissa”, kirjoitti Ron Brown heti tuoreeltaan Sammattilaiset -Facebook-ryhmässä.

Aivan erityisesti sammattilaiset kiittivät Mäkelän puhetta, jossa käsiteltiin kirjallisuuden lisäksi kieltä ja kotiseuturakkautta sekä sivuttiin kuolemansyntejä.

”Mitähän Suomea ja suomen kieltä rakastanut ja edistänyt Lönnrot mahtaisi miettiä kielikeskustelustamme 170 vuotta myöhemmin”, Mäkelä kysyi.

Hän pelkäsi, että pieniä kieliä uhkaa sama tuho kuin Saimaan norppaa. ”Sitä suojellaan, kieliä ei.”

Mäkelä oli otsikoinut puheensa runoilija Samuli Kustaa Bergin ( 1803-1852) säkein ”Kauniimpi, kalliimpi on mulle mun syntymämaa.”

Hannu Mäkelän puhe löytyy kokonaisuudessaan täältä>>

Täältä>> puolestaan löytyy Hannu Mäkelän blogi, jossa hän kertoo, miksi tulee Sammattiin ”aina vähän kieli keskellä suuta.”

Itsenäisyyspäivän juhla syntyi sammattilaisten yhdistysten yhteistyönä. Koordinaattorina toimi Sammattiseura; muut järjestäjät olivat Sammatin alueseurakunta, Sammatin maaseutunaiset, Maamiesseura ja partiolippukunta Sammatin Solmut sekä MLL:n Sammatin paikallisyhdistys.

Sammattiseuran puheenjohtaja Paula Eskola totesikin, että vain yhteistyöllä Sammattiin voidaan luoda eloa, iloa ja yhteisöllisyyttä.

Teksti: Erja Hinkkanen

Lue myös Länsi-Uusimaan artikkeli (8.12.2018) Sammatin itsenäisyyspäiväjuhlasta>>

Päivän ohjelmassa oli ennen varsinaista itsenäisyyspäivän juhlaa lipunnosto, kynttilöiden sytyttäminen sankarihaudoille, jumalanpalvelus, seppeleenlasku kirkkomaalla, sekä kukkien lasku veteraanikivelle ja juhlakahvit.