Miinan mökki

Miinan mökki on alkuperäiseltä nimeltään Rauhala. Sen rakensi pitäjänsuutari Karl Westerholm vuonna 1863. Hän oli Elias Lönnrotin vanhimman veljen, Henrikin vävy.

Miinan mökiksi rakennusta alettiin kutsua vasta kun siinä asui Elias Lönnrotin pitkäaikainen taloudenhoitaja Serafia Wilhelmina Lönnrot eli Miina. Hän asui mökissä vuodesta 1884 aina kuolemaansa saakka, vuoteen 1915.

Miinan kuoleman jälkeen mökin omistus siirtyi hänen sisarensa tyttärelle, Ida Westerholmille, joka asui siinä vain muutamana kesänä. Muistitiedon mukaan mökissä viettivät kesiään myös Lönnrotin sukulaiset ja muutamana vuonna sitä vuokrattiin kesäasunnoiksi, mutta käytännössä mökki jäi tyhjilleen. Nuorisolla oli tapana kokoontua kuistille iltaa istumaan, mutta koskaan mökissä ei tehty ilkivaltaa.

Vuonna 1947 Ida Westerholm myi mökin serkulleen Elli Lounelalle. Tämän jälkeen sitä käyttivät kesäasuntona 1950-luvulla pastori Martti Lönnrot perheineen Vihdistä ja kirjailija Pekka Lounela perheineen Helsingistä.

Johanna_ja_Heikki_lönnrot_ja_Lounelan serkut 1952

Johanna ja Heikki Lönnrot sekä Lounelan serkut kesällä 1952.

Vuonna 1964 mökki oli hajottamisuhan alla, kun rakennettiin maantie Sammatista valtatielle yksi. Mökki kuitenkin säästyi.

Elli Lounela lahjoitti mökin Sammattiseuralle vuonna 1972.

 

Sammattiseura ryhtyi järjestämään mökissä kesäisin taide- ja käsityönäyttelyitä vuonna 1985 Maj-Lis Kajanderin ehdotuksesta.

Vuosien varrella mökkiä on kunnostettu useaan otteeseen. Sammattiseura teetti mökissä peruskorjauksen vuonna 2002, Elias Lönnrotin syntymän 200-vuotisjuhlavuonna.

Mökissä on tupa ja kaksi kamaria, jotka kaikki soveltuvat kesäaikaisten näyttelyiden järjestämiseen. Miinan mökin viikkovuokra on 130 euroa.

Miinan mökissä on muutamia 1800-luvun antiikkihuonekaluja, kuten kaunis puusohva. Sohva oli ajan kuluessa päässyt vaurioitumaan, mutta syksyllä 2018 sen kunnosti puutyöyrittäjä Kimmo Rahkamaa. Lue lisää sohvan kunnostuksesta >>

(Lähde: Miinan mökki Sammatissa, Sammattiseura 2013)

 

Kuusla-2219 2
Kamarissa on yhä näkyvillä alkuperäiset seinähirret. Riitta Kuusla viimeistele ikonien ripustusta.

 

kannelsuo-2228 2-1
Taide täyttää tuvan. Marja Kannelsuon taulut täyttivät Miinan mökin tuvan kesäkuussa 2018. Tuvassa on ripustuskiskot ja kohdevalot tauluja varten. Räsymatot ja vanhat huonekalut luovat kodikasta tunnelmaa.

Lue lisää Miinan mökistä täältä >>

Miinan mökin osoite on Torpantie 1, 09220 Sammatti

Miinan mökin isäntänä toimii Erkki Huikari (ekifixoy [at] dnainternet.net).