Sammatin sankarivainajat

Ajatus Sammatin sankarivainajia käsittelevästä julkaisusta kiteytyi pikkuhiljaa tehdessäni julkaisua Sammatin sotilaista 1700-luvulta Suomen sotaan. Nämä 1700-luvun sotilaat alkoivat tuntua kovin etäisiltä niihin Sammatin sankarihaudassa lepääviin sankareihin, jotka olivat taistelleet Suomen itsenäisyyden puolesta isäni rinnalla ja menettäneet tässä taistelussa henkensä. Alun perin tämän puolisolta saadun idean kypsytti ne kyselyt, joita seurasi edellämainitun 1700-luvun sotilaita käsittelevän julkaisuaiheen tultua julki ja useissa keskusteluissa sotilaat Sammatissa yhdistettiin nimenomaan näihin talvi- ja jatkosodan sankareihin.

Koska talvi- ja jatkosodassa menehtyneiden luettelot on julkaistu varsin kattavasti mm. Internetissä (ks. lähteet), en halunnut tehdä tästä julkaisusta pelkästään tulostetta tuosta varsin kattavasta aineistosta. Olen myös pyrkinyt eräiltä osin korjaamaan siinä aineistossa olevia virheitä erityisesti Sammatissa syntyneiksi mainittuista sotilaista ja olen jättänyt mainitsematta ne, joiden osalta tuossa matrikkelissa on ilmeinen virheellisyys. Näitä tapauksia en ole löytänyt kuin muutaman. Vastaavia matrikkelityyppisiä julkaisuja on pitäjäkohtaisesti tehty useita jo välittömästi sotien jälkeen ja niiden välissä ja myös ne osaltaan ovat olleet minua kannustamassa. Kuvien osalta olen pääosin tyytynyt käyttämään mainitussa ‘Vapautemme hinta’-teoksessa julkistettuja kuvia, mistä johtuen kuva-aineisto ajoittuu pääosin talvisodan sankarivainajiin.

Sukututkijana minulle oli luonnollista lisätä sankarivainajien tietoihin pieni kolmen polven esipolvitaulu, jonka toivon elävöittävän muuten kaavamaista julkaisua. Esipolvitaulu rajoittuu kuitenkin pääosin Sammatin kirkonkirjoista saataviin tietoihin.

Sammatin Leikkilän Ahteentupa,

4.6.2008

Toivo Haatio