Yleinen

Lönnrotin saarnalukutoverit pääsivät sakastiin – yksi jäi puuttumaan

Teksti ja kuva: Toivo Haatio

Sammattiseuran perustajiin kuulunut Reino Silvanto ilahdutti Sammatin kappeliseurakunnan kirkkoneuvostoa vuoden 1937 jouluna. Kirjeessä, joka oli päivätty 23.12.1937 Silvanto ehdottaa, että kirkon sakastin seinälle ripustetaan Elias Lönnrotin saarnanlukutovereita (K.A. Jurva, C.A. Malmgren ja M. Nevalainen) esittävät kuvat. Mukana seurasivat kehyksissä kolme kuvaa ja yksi tyhjä kehys, johon tulisi laittaa piirros rusthollari Israel We(u)rlanderista, hänestä kun ei valokuvaa ollut.

Werlanderin kuva oli tarkoitus saada taiteilija Adolf Lietsalolta ”sanelun mukaan” piirrettynä. Muistajina mainittiin mm. rouva Lindeberg (Myllykylän Myllymäki) ja muitakin muistajia arveltiin löytyvän. Asialla oli sikäli kiire, kun rva Lindeberg oli jo  varsin iäkäs.

Lahjoitus otettiin kiitollisuudella vastaan ja J.E. Joenpelto sai tehtäväksi olla yhteydessä taiteilija Lietsaloon. Piirrosta ei kuitenkaan saatu aikaiseksi, mutta sakastin seinältä kuvat tänäkin päivänä löytyvät.

Kirje sisälsi lisäksi toiveen, että Sammatin kappalaisten kuvat saataisiin sakastin seinälle. Tämä toive ei silloinkaan toteutunut, mutta jälkikirjoituksessa oleva ehdotus kuitenkin lienee toteutunut: ”Myöhemmin olisi korjattava myös se epäkohta, että sakastissa oleva suuri Karjalohjan kirkkoherran muotokuva, joka ympäristöönsä sopimattoman suuren suhteettomuutensa tähden särkee Sammatin kirkolle ominaisen pienoiskauneuden, tulisi siirretyksi jonnekin muualle ja pikemminkin Lönnrot ’saarnanlukutovereineen sille paikalle.”

Muotokuvat neljästä miehestä.
Sammatin kirkon sakastissa on kuvat Elias Lönnrotista (oikealla ylhäällä) sekä hänen saarnalukutovereistaan. Vasemmalla ylhäällä C.A. Malmgren, alhaalla vasemmalla M. Nevalainen ja oikealla alhaalla K.A. Jurva.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s